Asiakastarinat


Jumitusta niska-hartian seudulla ja sormien puutumista

“Kenelläpä ei olisi niska-hartia vaivoja? Niskan jäykkyyttä, käsien puutumista öisin ja päänsärkyä. Minulla on ollut jo pitkään. Autolla ajo, käsityöt ja tietokoneella näpyttely ovat lisänneet vaivoja. Olen saanut hieronnasta apua, tilapäisesti. Vasta kun aloitin säännöllisen niska-hartia jumpan, olen saanut pysyvän avun vaivoihini. En ole mikään kuntosali-ihminen. Yksin puurtaminen laitteilla ei ole minun juttuni. Mieluummin jumppaan ohjatussa ryhmässä. Teen liikkeet oikein ja ohjaaja tsemppaa ja määrää tahdin. Tulee tehtyä kunnolla ja riittävästi toistoja.

Nivelrikko selkärangan ylimmissä nikamissa on lisännyt niska-hartia vaivojani, mutta ei estä jumppaamista. On vain sovitettava liikkeet ja toistot oman kunnon ja rajoitusten mukaiseksi. Tässäkin auttaa koulutettu ohjaaja, joka osaa neuvoa vaihtoehtoisia liikkeitä. Tosiasia on, ettei kukaan muu saa lihaksiisi voimaa ja niveliisi liikkuvuutta kuin sinä itse. Liikunnan on oltava jatkuvaa, muuten saat vain tilapäistä apua. Jumpparyhmät Silverplussalla ovat mukava ja tehokas tapa hoitaa niska-hartia vaivoja. Minä olen ainakin todella tyytyväinen, että olen ottanut viikko-ohjelmaani säännölliset ”jumppatunnit”. Sanonta ”ottaa itseä niskasta kiinni” sopii tähän vaivaan enemmän kuin hyvin.”
Marja, 68 v.


Huonontunut ryhti

”Olin jo jonkin aikaa ollut tuskaisen tietoinen kroppani harmillisesta kankeudesta. Kengännauhojenkin solmiminen alkoi tulla aina vain hankalammaksi. Harrastan sulkapalloa kerran viikossa. En luonnollisestikaan ollut koko elämäni aikana venytellyt itseäni missään tilanteessa. Kankeissa lihaksissa se tuntui hyvin epämiellyttävältä.

Sitten aloin kuitenkin miettiä vähän ennen 60 vuotispäiviäni: jos nyt on näin, mitä on 10 vuoden kuluttua? Teen päätetyötä, istun selkä kumarassa ja selkävaivojakin on ollut. Auvoiseksi ajattelemani tulevaisuus ei näyttänytkään enää niin lupaavalle. Vaihtoehtoja oli kaksi: jatkaa samaan malliin tai tehdä asialle jotain.

Silverplussan lupaus ”Elinvoimaa lihaksista” avasi silmäni. Kuihtunut, kumara ukonkäppänä ei välttämättä olekaan väistämätön tulevaisuudenkuvani. Voin lihaksia aktivoimalla pitää itseni suht notkeana ja elinvoimaisena. Päätin yrittää. Menin Silverplussaan, ohjaajan kanssa etsittiin pahimmat lukkiutumat, ja sain ohjeet passiiviseen venyttelyyn. Se kuulosti hyvältä. Ei tarvinnut hikoilla, kunhan vain venytti joka päivä jumittuneita lihaksia. Nyt olen tehnyt harjoituksia kolme viikkoa, ja ainakin liikeratani ovat laajentuneet ja niska kääntyy ihan eri tavalla kuin ennen. Odotan innolla tulevaa kehitystä. Saa nähdä, kuinka paljon lihakseni ovat notkistuneet puolen vuoden kuluttua.”
Justus, 60v.


Kipua kyynärpäässä

”Olen taustaltani entinen voimannostaja ja käynyt kuntosalilla koko ikäni. Kolme vuotta sitten otin harjoitusohjelmaani mukaan uutena ranteenlihaksille kohdistetut liikkeet. Koska olen tottunut salilla kävijä, harjoitin uusia liikkeitä yhtä intensiivisesti kuin muitakin lihasryhmiä. Kovaan rasitukseen tottumattomat ranteenlihakset ärtyivät kuitenkin harjoitteista ja sain lopulta tenniskyynärpään vasempaan käteen.

Kipu oli todella kova määrätyissä hyvin kevyissäkin liikkeissä. Esimerkiksi peiton päälle vetäminen oli todella kivuliasta. Sain käteen sähköhoitoa, mutta siitä ei ollut apua. Minulle ehdotettiin, että käsi puudutetaan kolmeksi kuukaudeksi, mutta siihen en suostunut. Kuntosalilla treenatessa pidin kädessä kiristyssidettä. Silverplussassa neuvottiin, että käsi kaipaa lepoja ja venyttelyä. Sain venyttelyohjeet ja annoin kädelle sen kaipaamaa lepoa. Kipu alkoi lopulta hellittää vuoden prosessin jälkeen, ja oireet hävisivät.”
Simo, 66v.


Kipua polvessa

”Oikea polveni on noin 10 vuoden ajan aiheuttanut vaivaa liikunnan yhteydessä: kun olen hiihtänyt, lasketellut tai kävellyt yli tunnin niin polvi alkaa pistävästi kipuilla ja tuntuu siltä, ettei sen päälle uskalla kunnolla astua. Samoin pitkän istumisen tai automatkan jälkeen oikea polvi alkaa jomottaa ja kaipaa akuutisti liikuttamista.

Olen polvea käynyt näyttämässä ortopedille, kuvatkin otettiin, mutta “mitään leikattavaa ei ole”. Uutinen oli osaltaan hyvä, mutta varsinaista apua en saanut. Kehotus vain jatkaa liikuntaa. Nyt olen käynyt Silverplussassa 3 kuukautta ja Terveyskatsastuksessa todettuihin lihasheikkouksiin sekä lantion alueen kireyteen sain apua passiivisella venytyksellä ja täsmällisillä lihaskuntoiluohjeilla. Nyt polvi on oireeton ja tuntuu kestävän hyvin sen yli tunninkin lenkin. Mahtavaa – ja ihan ilman leikkauksia sain itse korjattua itseni Silverplussan avulla.”
Eeva, 53v.


Jomottavaa kipua olkapäässä

”Minulla on ollut molemmissa olkapäissä diagnoosina ns. jäätynyt olkapää. Oireilu alkoi 2006-vuoden aikana. Parantuminen on molemmilla kerroilla kestänyt n. 2 vuotta. Mitään varsinaista syytä ei oireiden syntymiseen ole ollut. Todennäköisesti vaiva on kehittynyt siirtyessäni aikaisemmasta lastentarhanopettajan työstäni päätoimisesti hallinnollisiin tehtäviin. Ensimmäisellä kerralla olkapää (vasen) kuntoutui hyvin. Mikä johtunee siitä, että olen vasen kätinen ja kättä tulee aktiivisemmin käytettyä. Toisella kerralla (oikea käsi) toipuminen ei mennyt niin hyvin. Käsi ei noussut ylös suorana ja lapaluun seutu kipeytyi usein kävelylenkkien aikana.

Aloitin Silverplussalla käymisen n. 5 vuotta sitten. Aikaisemmin en juurikaan ole kuntosaleilla käynyt, muuta liikuntaa toki olen harrastanut enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Silverplus ympäristönä vakuutti minut heti ensi käynnillä. Minulle tehtiin saliohjelma, joka pyrki lihaskunnon parantamiseen. Mukana oli mm. olkapään ja käsivarren lihaksiin kohdistuvia harjoitteita. Pikkuhiljaa lihasvoima kasvoi ja liikkuvuuskin koheni. Kun kahvakuulatunnit alkoivat, löysin lajin jonka uskon viimeistelleen olkapääni kuntoutumisen. Olen nyt käynyt erilaisilla ohjatuilla tunneilla säännöllisesti 2 -3 kertaa viikossa. Olkapääkipuja ei ole enää ollut. Ei myöskään niska-ja hartiaseudun jäykkyydestä aiheutuvia päänsärkyjä. Myös omatoiminen venyttely on kuulunut ohjelmaani alusta alkaen.”
Päivi, 56v.


Kipua jalkapohjassa ja kantapäässä

”Kärsin jalkaterien ongelmista vuosia. Oireet alkoivat vähitellen, ja epäilenkin että polvieni nivelrikosta johtuvat jalan virheasennot olivat syy vaivojen taustalla. Oireet aaltoilivat. Välillä oli helpompia kausia ja toisinaan todella vaikeita vaiheita. Muistan yhden kuuman kesän, jolloin olisi ollut mukavaa pukea hellemekon kanssa sandaalit, mutta kivut olivat niin kovat, että pystyin kävelemään vain lenkkitossuilla.
Kävin lääkärissä moneen kertaan vaivani kanssa. Sain vuosien varrella lukuisia kortisonipiikkejä ja hermorata tutkimuskin tehtiin kahteen kertaan. Rahaa meni paljon tukipohjallisiin sekä erilaisiin kenkiin. Lopulta minulle ehdotettiin leikkausta, johon en suostunut riskien vuoksi.

Aloitin Silverplussassa loppu vuodesta 2014. Kerroin vaivoistani ja minua ohjeistettiin heti alkuun luopumaan tuetuista kengistä ja siirtymään kuntosalilla paljasjalkakenkiin. Täsmäjumpissa jalkateriä vahvistettiin lihakunto ja tasapainoliikkein. Ensimmäistä kertaa kuulin miten jalkaterien lihasten aktivointi ja vahvistaminen olisi ratkaisu ongelmaan. Oireet alkoivat askel askeleelta helpottamaan ja puolen vuoden jälkeen olin täysin oireeton. Sen jälkeen oireita ei ole ilmennyt kertaakaan ja tuosta on nyt kulunut puolitoista vuotta!”
Marja-Liisa, 63v.


Toispuoleista kipua pakarassa tai alaselässä

Hakeuduin netistä katsomalleni parhaalle lääkärille. Sain lääkkeitä ja lonkasta otettiin MRI- kuva, jossa ei ollut mitään ihmeempää. Olin erittäin kivulias, aloitin hakemaan apua muualta. Liikunnan ammattilaisilta sai neuvoja venyttelyyn Silverplussalla.

Passiivista venyttelyä ja kevyttä liikettä. SI-nivelenlukkiutuminen sanottiin olevan kivun syy.
Googletin oireet netistä ja tunsin kaikki samat kivut. Mistä kaikki sai alkunsa omalla kohdallani.
Kompastumisesta, horjahdin ja putosin. Kaatumisessa kaikki tapahtui todella nopeasti ja aikaakin kyseenomaiseen tapahtumaan oli kulunut jo 2kk, en tahtonut edes muistaa, että jotain on sattunut. SI-nivelen kivut lukkiutumistilanteessa ovat kaikille samat ja erittäin ikävät.

Olen vahvistanut nyt syviälihaksia, vatsaa ja selkää sekä VENYTELLYT säännöllisesti.
Ikävää oli, ettei lääkärillä ollut aavistustakaan siitä mikä minua vaivasi.
Nyt kuitenkin voin hyvin ja jatkan liikkumistani pysyen pystyssä.”
Anna-Liisa, 56v.


Silverplus Kuntokeskus
Pitkämäenkatu 6 A, 3. krs
20250 Turku
044 030 3136
info@silverplus.fi

KUNTOSALIN AUKIOLOAJAT
Ma-to 6.00-21.00
Pe 6.00-20.00
La 9.00-18.00
Su 9.00-20.00

ASIAKASPALVELUN AUKIOLOAJAT
Ma-to 16.00-18.00
Pe-la 11.00-13.00
Su suljettu