HAUISKÄÄNTÖ MUTKATANGOLLA

Alkuvalmistelut: laita haluttu painomäärä tankoon, ja muista laittaa myös lukot, etteivät painot pääse putoamaan. Asetu peilin eteen seisomaan, niin pystyt tarkkailemaan suoritustasi. Tarkista, että selkä on suora, hartiat takana ja jalat tukevasti maassa.

Ota tangon mutkista kiinni. Kapealla otteella rasitat enemmän hauiksen pitkää päätä ja leveällä otteella lyhyttä päätä. Vastaotteella hauis saa enemmän rasitusta, mutta jos haluat harjoittaa myös kyynärvarren lihaksia, niin käytä myötäotetta.

Aloita liike alhaalta asti, pidä olkavarret koko ajan kiinni kehossa. Käännä tanko rinnalle ja palauta hallitusti samaa reittiä alas. Muista: älä hae selästä vauhtia liikkeeseen.Mutkatanko mahdollistaa ergonomisemman asennon ranteille. Liikkeessä rasittuvat hauiksen lisäksi myös olkavarrenlihas, olka-värttinäluulihas, sekä ranteen ja sormien koukistajalihakset. Myötäote taas rasittaa ranteen ja sormien ojentajalihaksia.

Yleisimpiä virheitä: Helpoimmissakin liikkeissä voi tehdä virheitä, sama koskee hauiskääntöä. Kaikissa hauiskäännöissä vartalon on pysyttävä paikallaan. Älä siis ahnehdi painojen kanssa, vaan valitse sellaiset vastukset joilla pystyt suorittamaan liikkeen puhtaasti. Vain silloin voit taata kehityksen hauiksellesi. Tietysti tehokeinoja käytettäessä tai silloin, kun tarkoituksenasi on saada täydellinen väsyminen lihakseen, voidaan sarjan kaksi viimeistä toistoa tehdä pienellä vartalon avustuksella. Toinen yleinen virhe on jättää liike vajaaksi. Muista tehdä mahdollisimman laajaa liikerataa, käsi suoristuu aina välissä. Pumppaavassa liikkeessä saadaan tietysti kestävyyttä, mutta ei saada harjoitettua koko lihasta kokonaisvaltaisesti. Joissain käännöissä voidaan jättää pehmeä koukku kyynärniveleen, jotta vältetään kyynärnivelten kipeytyminen.

Teksti: Milla Sipilä, Liikuntaneuvoja, Personal Trainer, Silverplus kuntoklubi