ETUKYYKKY

Etukyykky on tekniikaltaan hyvin samankaltainen takakyykyn kanssa, sillä erotuksella että tanko on nyt tuettuna hartialihaksen etuosaan. Liikkeessä tulee keskittyä entistä enemmän keskivartalon hallintaan ja selänasentoon. Pidä vartalo ryhdikkäästi pystyssä työntäen rintakehää ulos ja kyynärpäitä ylös.

Lähde viemään lantiota taakse vartalon ojentuessa hieman eteenpäin. Tuo reidet vaakatasoon, paino kantapäillä, polvet ja varpaat linjassa.

Kyykkyjen yleisimpiä virheitä:Huolehdi selkäsi asennosta kyykkyä tehdessä. Pidä selkä koko ajan suorana, äläkä anna myöden nikamista. Selän pyöristäminen aiheuttaa suurimman osan ristiselän ongelmista, erityisesti välilevyn pullistuman. Toinen tärkeä asia on polvien linjat. Ylöspäin noustessa polvet pääsevät helposti notkahtamaan sisäänpäin, mikä aiheuttaa vääntöä polveen. Tämä kertoo keskimmäisen pakaralihaksen heikkoudesta sekä mahdollisesti reiden lähentäjän kireydestä. Keskity aktivoimaan keskimmäinen pakaralihas liikkeen aikana, niin saat painettua polvia ulospäin. Muista myös pitää paino kantapäillä koko ajan. Tee mielikuvaharjoitusta kyykkyä tehdessäsi: ajattele, että takanasi on tuoli mihin istut, ja edessäsi on seinä. Näin liike lähtee lantiosta taakse, eivätkä polvesi pääse liian eteen.

Teksti: Jeanette Lindwall, FAF Personal Trainer, Klubivastaava, Silverplus kuntoklubi

Milla Sipilä, Liikuntaneuvoja, Personal Trainer, Silverplus kuntoklubi