TAKAKYYKKY

Liike on tekniikaltaan hyvin samanlainen kuin Smith-kyykky. Huomattavimpana erona on vapaa tanko, jolloin keskivartalon tuen tärkeys kasvaa huomattavasti. Kannattaa tehdä liike peilin edessä, jolloin hahmotat asentosi ja huomaat virheesi paremmin.

Aseta tanko harteille mukavasti. Katso, ettet vedä tai roiku tangosta käsillä. Pidä keskivartalon painetta yllä koko liikkeen ajan. Vedä keuhkoihin ilmaa ennen liikkeelle lähtöä ja puhalla ulos vasta ylös tullessa.

Lähde viemään lantiota taakse, nyt vartalo saa ojentua hieman eteenpäin. Tuo reidet vaakatasoon, paino kantapäillä, polvet ja varpaat linjassa.Kyykkyjen yleisimpiä virheitä:Huolehdi selkäsi asennosta kyykkyä tehdessä. Pidä selkä koko ajan suorana, äläkä anna myöden nikamista. Selän pyöristäminen aiheuttaa suurimman osan ristiselän ongelmista, erityisesti välilevyn pullistuman. Toinen tärkeä asia on polvien linjat. Ylöspäin noustessa polvet pääsevät helposti notkahtamaan sisäänpäin, mikä aiheuttaa vääntöä polveen. Tämä kertoo keskimmäisen pakaralihaksen heikkoudesta sekä mahdollisesti reiden lähentäjän kireydestä. Keskity aktivoimaan keskimmäinen pakaralihas liikkeen aikana, niin saat painettua polvia ulospäin. Muista myös pitää paino kantapäillä koko ajan. Tee mielikuvaharjoitusta kyykkyä tehdessäsi: ajattele, että takanasi on tuoli mihin istut, ja edessäsi on seinä. Näin liike lähtee lantiosta taakse, eivätkä polvesi pääse liian eteen.

Teksti: Jeanette Lindwall, FAF Personal Trainer, Klubivastaava, Silverplus kuntoklubi

Milla Sipilä, Liikuntaneuvoja, Personal Trainer, Silverplus kuntoklubi